Med en stor passion för matlagning och service har Anné skapat en fantastisk plats för fest. Över tre decennier av hårt arbete och hundratals goda rätter har gjort henne till en av stadens mest uppskattade matprofiler. Ofta kallas hon helt enkelt Anné på Tornvillan.
Vi välkomnas varmt när vi kommer till Tornvillan en oktobermåndag. Det är lunchtid och vi blir serverade en fantastisk skaldjursgryta och hembakt bröd följt av en saftig chokladbrownie. Vi sitter ner med Anné och pratar om hennes resa dit hon är idag.
Anné är Vaxholmsbo sedan uppväxten. Hennes föräldrar drev den lilla kiosken Pyttes på Vasavägen. Redan när hon som 14-åring började med hemkunskap i skolan väcktes något inom henne. Hemma provade hon nya recept och bjöd in vännerna att smaka av. När Anné var 19 år fick hon en inblick i sitt drömyrke. Hon var på en 50-årsfest i festvåningen i Tornvillan. ”Då tänkte jag att det här skulle jag vilja göra – servera god mat till fest”, berättar hon. Och där började resan.
Efter skoltiden fick Anné chansen att arbeta i Jordbruksverkets provkök och blev snart också frilansande matfotograf. Erfarenheterna sporrade henne till att 1989 starta en egen cateringverksamhet i sitt lilla kök på Soldatgatan. Trots det trånga utrymmet spred sig ryktet om hennes mat och köket blev för litet. Då fick hon möjligheten att hyra köket på Hemgården, ett seniorboende som kommunen drev, därifrån levererade hon under några år både frukost, lunch och middagar till företagskunder i Stockholm och tillställningar i Vaxholm.
En dag kom ett oväntat samtal som skulle förändra hennes liv. Maj-Britt som ägde Tornvillan ville sälja, och ringde och undrade om Anné var intresserad. Vid bara
36 års ålder tog hon chansen, trots att hon inte hade råd. Tack vare två kompanjoner och ett rimligt pris på grund av husets skick kunde hon köpa villan. ”Det var meningen att jag skulle ha den”, säger Anné med ett leende. Renoveringen började omedelbart. ”Det regnade in genom taket!”, berättar hon. ”Vi köpte det 1996 och året därpå byggde vi ett professionellt kök i anslutning till festvåningen. Nu har jag renoverat nästan allt och byggt ut med en glasveranda som gjort matsalen större och ljusare”, berättar Anné som sedan ett antal år äger huset själv.
I 35 år har hon varit verksam och många, många i Vaxholm har smakat hennes mat. Från sitt kök har hon levererat till hundratals fester, möten och evenemang runt om i staden. Det har blivit många bröllop, dop, födelsedagar och begravningar. ”Jag har fått vara med i alla livets skeden och fått ta del av mina kunders viktiga ögonblick. Flera har till och med skrivit in en önskan om att jag ska laga maten till deras minnesstund. Då blir jag rörd”, berättar Anné.
Bröllopsfester är lite av en specialitet och favorit, och över 50 olika bröllopsmenyer per år har lagats här i köket. ”Jag jobbar i princip varje helg och jag gillar att jobba. Jag är alltid med och lagar maten, ofta tillsammans med andra kockar som jag lärt upp.”
Även om Vaxholm ligger närmast hjärtat, har några av hennes största kunder genom åren varit inne i Stockholm, till exempel Ernest & Young och Investor Novare. ”Vissa dagar körde vi in leveranser till samma företag flera gånger om dagen”, berättar hon. När verksamheten, Anné Matkonsult AB var som störst hade hon omkring tio anställda, inklusive chaufförer.
”Jag har alltid fått uppdrag på rekommendation. Jag stod inte ens i telefonkatalogen när jag började, så de ringde min syster och frågade efter mig,” skrattar Anne. ”Det rullade på och jag sa aldrig nej till ett uppdrag. Men jag trodde aldrig att det skulle bli så stort som det blev. Det har blivit mer än ett jobb, det här är en livsstil. Jag bor ju här också”, Anné pekar upp mot övervåningen.
Efter 35 år känner hon dock att kroppen börjar säga ifrån, och det är dags att trappa ner. ”Jag vill fortsätta att jobba men jag behöver också vara mer ledig så jag måste säga nej till uppdrag nu tyvärr”.
Att hitta en efterträdare är inte lätt. Genom åren har hon haft några möjliga kandidater, men ingen har velat ta över fullt ut. Idag har hon två heltidsanställda och fyra inkörda extra i köket, plus ett gäng serveringspersonal. Ett härligt team som just nu förbereder sig för att servera julbord på Tornvillan för 26:e året i rad.
Om Anné
Roligast med jobbet: Att kunderna blir glada och nöjda. Då blir jag också
glad. Det är väldigt viktigt för mig. Bröllop är extra roligt, det är så mycket glädje och lycka.
Det värsta som kan hända: Att maten inte räcker. Att det inte smakar tillräckligt. Att kunden inte är nöjd.
Hur orkar du jobba varje helg?
Jag rider flera gånger i veckan, det är min avkoppling.
Vad gör du helst när du är ledig? Shoppar, unnar mig lite lyx som massage och ansiktsbehandling, är i stallet, träffar kompisar och äter gott, snackar, skrattar och dricker vin.
Framtidsplaner: Skriva en kokbok, vara mer ledig.