Företaget Homestyle har haft sin lokal i Vaxholm sedan årsskiftet men långt innan dess hade de Vaxholm som marknad. På uppdrag av lokala mäklare inreder de bostäder inför fotografering och försäljning. De gör även andra spännande inredningsuppdrag och då och då öppnar de upp för butiksförsäljning.

Vi träffar ägaren Ann Östling och hennes kollega Janika Trägårdh och pratade styling, inredning och julpynt. I butiken på Hamngatan 1 brinner tända ljus och det är julpyntat och fint. Innanför butiken har de ett stort förråd av möbler och inredning.   

Ann som bor på Värmdö tar varje dag färjorna till jobbet. ”Jag älskar havet och det är härligt att åka till jobbet via vattnet, det är en bra start på dagen”, säger Ann. ”Jag hade mitt lager och kontor i Nacka tidigare, men det var lite för litet, så jag letade efter en ny lokal. En dag när jag var i Vaxholm såg jag skylten med Lokal uthyres. Här ska jag vara tänkte jag direkt. Två dagar senare skrev jag kontrakt”, berättar Ann. Nu har de snart gått ett år och Ann trivs jättebra.

Hur började det?
– Min man och jag lät renovera hus, stylade upp dem och sålde. När styling sedan kom till Sverige så tänkte jag, det är ju precis det jag gör, kan man jobba med det? Jag träffade vår mäklare på Värmdö och när jag gick från mötet hade jag fått 2 objekt. Det var 2007. Jag stylade själv i ett år och sen tog jag hjälp av en mamma i min sons hockeylag som också ville byta bana. 

År 2009 var vi inredare i första säsongen av tv-programmet Arga Snickaren på Kanal 5. Vi jobbade sen många år centralt i Stockholm och sen på Lidingö och i Djursholm. Det var via mäklaren Wictoria Nilsson som jag började jobba här i Vaxholm, det var år 2020. Vi blev kvar och det har jag aldrig ångrat. Det är ett privilegium att få jobba i skärgården, säger Ann.

Vad är homestyling?
– Homestyling görs vid försäljning av bostäder på uppdrag från mäklare och säljare. Det blir bättre bilder när man stylar och tänker in kameravinklarna när man möblerar. Bra bilder säljer och bygger mäklarfirmans varumärke. Vi har ett nära samarbete med fotograf Jessica Velander från Rindö. Hon får fram det vi vill förmedla så ”rätt” känsla kommer fram, berättar Ann.

 

Vi inreder utifrån den målgrupp som mäklaren tror är intresserad av bostaden. Vi skalar bort det personliga och visar upp potentialen. De som kommer på visningen ska kunna se sig själva bo där, fortsätter Ann

Undersökningar har visat att försäljningspriset går upp 5-15 % vid styling. ”Det är inte alla som kan se potentialen i en bostad om den har mycket möbler och personliga föremål, man har svårt att se hur det skulle kunna bli”, berättar Janika som började jobba med Ann i mars i år.

”Janika är jätteduktig, hon hjälper mig på konsultbasis när jag har mycket jobb. Vi har roligt när vi jobbar och jag tror det genomsyrar det vi gör. Vi har världens roligast jobb”, säger Ann.

Inredningsuppdrag och framtid
Homestyle gör också inredningsuppdrag åt privatpersoner och företag. ”Fler och fler tar hjälp med inredning när de renoverar eller köper nytt”, berättar Ann. ”Det händer också att kunder kommer in i butiken med en bild från sitt hem och ber oss plocka ihop passande inredning”, berättar Janika. ”Vi föreslår och beställer ofta andra saker än det som finns i butiken. Vi är lite kameleonter och anpassar stilen efter kunden”, säger Ann.

”Vi hoppas att fler Vaxholmsbor upptäcker oss och kommer in i butiken på Hamngatan. Nu har vi julpyntat och vi kommer ha lite mer öppet i november och december. Jag hoppas verkligen att kunderna handlar i alla de fina butikerna som finns i Vaxholm så att stadsbilden får finnas kvar”, fortsätter Ann. Kanske blir det också någon utförsäljning av inredning från stylinguppdragen i början på året, avslutar Ann.

Ann Östling 

”Jag bor på Värmdö Golfklubb tillsammans med min man Roger.Vi har två söner som flyttat hemifrån och tre härliga barnbarn. Några hundar inom familjen också. Eftersom vi bor på golfbanan så golfar vi så ofta vi kan och umgås runt middagar med våra vänner. Annars jobbar jag ju med mitt intresse. I framtiden hoppas jag kunna få spendera lite mer tid med familjen, vara på varmare bredd grader och att få måla tavlor som jag inte hinner med för tillfället.”

Julpyntstraditioner 

Jag har julgran från första advent, en stor kungsgran. Med mycket ljus, 3 slingor. Kulor i rött och guld – lite amerikansk och ganska stilren, men barnbarnen får ha en sak var i granen. Jag har inga tomtar men många ljuslyktor och amaryllis i vas älskar jag. Utanför dörren har jag granris, ljusslingor och ljuslyktor. Jag gör alltid pepparkakshus med massa dekor med barnbarnen, men de tar dem med hem till sig.

Janika Trägårdh

”Jag kommer från Estland, jag klev av båten i Frihamnen en vacker höstdag i november 2002, för att jobba som barnflicka i ett år men blev kvar. Har bott i fantastiska Vaxholm sedan 2017. Skulle beskriva mig som en estet och kreativ person som gillar att skapa med händerna. För ett par år sedan skolade jag om mig från tandtekniker till inredningskonsult och möbeltapetserare. Jag har stort intresse för second hand och tycker om att ge gamla möbler en ny chans. Min vardag består av varannan vecka liv med tre fantastiska söner som alla spelar fotboll.”

Julpyntstraditioner

Jag har gran från mitten av december. Oftast kungsgran men ibland rödgran för att den luktar gott, men den barrar ju alltid. Pyntet brukar gå i olika teman varje år. Barnens pynt får vara med, men gärna långt ner och baktill (ha ha). Många adventsstjärnor i fönstren, jag har hellre större saker än många saker. Jag har alltid en julkudde någonstans, tall och granris i vaser. Men inte så mycket småplock, jag gillar att ha ganska stilrent. Men det är kul med folk som kör ”all in” och pyntar överallt. 

Inredningstips

För en lite mer personlig känsla,  blanda nytt och gammalt, och inte bara det trendigaste.

Ha några blickfång i rummet. Det kan vara ett sideboard eller en bricka på bordet med snittblommor, några ljus eller andra vackra ting. 

När du julpyntar, flytta ihop sakerna, koncentrera och gör arrangemang, till exempel på en bricka, istället för att sprida ut allt småpynt. Ta med naturen in, placera tall- eller granris i vaser dekorera med julkulor eller annan juldekoration. 

Dukningstips till julbordet

Amaryllis som snittblommor i vas gärna med några gröna blad är vackert. Snitta ner dem så att de inte är för höga, så ser gästerna varandra.

Använd flera småvaser med grönt och kanske servettringar med grön kvist.

Många ljus på bordet ger stämning, gärna både höga och låga.

Dekorera med tall- och granris på bordet.

Om du vill ha röda dukar och tomtar på bordet så bör resten av dukningen vara i lugna neutrala färger.