Alexander Johansson är byggsmed och svetsare med bas på Tynningö. I sin verkstad skapar han allt från måttanpassade möbler till små detaljer av åter- vunnet material. Tillsammans med Lottie Ågren driver han företaget SKOUT med butik på Rådhusgatan där många av hans unika möbler säljs.

Hur länge har du hållit på med hantverket och vad fick dig att börja?

Jag har arbetat med hantverket sedan 15 års ålder. Det är utan tvekan min pappa Janne Johansson som har inspirerat mig. Många känner till honom som Janne Bambam, han hade smedja där Magasinet ligger idag (kanske är det någon som har sett ässjan som fortfarande finns kvar längst in i lokalen).

Vilka material använder du dig av?

– Jag arbetar mycket med stål i olika former men också betong, sten och trä. Ofta återvunna material. Vi har bland annat gjort möbler på gamla ställningsplank från Dramaten samt Kastellets forntida takbjälkar.

Vad inspirerar dig i dina designval?

– Stilar jag inspireras av är oftast från det industriella, men det ska även vara påhittigt och praktiskt. Jag inspireras av idéer som har funnits med mig under lång tid för att en dag kunna förverkligas i rätt sammanhang. Många gånger görs designprocessen tillsammans med min partner; på så sätt hittar vi oftast en utmärkt balans mellan estetik och funktion.

Kan du kort beskriva din arbetsprocess från idé till färdig produkt?

– Det fina är att den kan se väldigt olika ut beroende på beställaren. Jag arbetar alltid enligt ett produktionsschema med uppdragsbeskrivningar och skisser. Jag är väldigt angelägen att uppfylla de krav kunden har på mig, slutprodukt och deadlines. Mitt jobb är otroligt varierande. Kreativiteten är alltid nära till hands. Ibland formger jag en raket- kamin en ruggig höstdag bara för att testa min egen förmåga. 

Möter du några utmaningar?

– Växtvärk och ökad efterfrågan i takt med dygnets begränsade timmar. Jag kan skatta mig lycklig!

Hur viktigt är hållbarhet och miljömedvetenhet för dig i ditt hantverk?

– Jag arbetar återkommande med återvunna lokala material samt produkter av god hållbar kvalitet. Vår målgrupp finns här i trakten och när du väljer ett lokalt hantverk är du med och minskar utsläpp av växthusgaser. Hantverket är gediget och beständigt; något som helt enkelt håller över tid för en bättre framtid.

Vill du dela med dig av något av dina favoritprojekt som du har skapat?

– Nere vid Norrhamnen, på Fiskaregatan, står det en patinerad bänk gjord på ett symaskinsunderrede. Detta är en möbel jag fick äran att skapa till en god kund till oss.

Hur ser du på förhållandet mellan funktion och estetik när det gäller design av dina möbler?

– För mig vinner funktion men jag bottnar också i mycket kärlek för estetiska detaljer.

Bänk på Torggatan som är skapad från ett Singer
symaskinsunderrede.

Bildtext sidhuvud: Alexander Johansson och platsbyggd hallmöbel för Hamnkrogen, Vaxholm.

Om Alexander Johansson

Grundare och driver SKOUT AB tillsammans med partnern Lottie.
Bor: Uppvuxen och bor på Tynningö.
Fritid: Gillar att fiska.
Familj: Bröder, föräldrar, flickvän, hundar och katter.