Hej, vad gör du nu?

Ja den frågan får jag just nu väldigt ofta! Sedan årsskiftet är jag ju inte längre kommunalråd utan fritidspolitiker.

Svaret är att jag startat igång mitt företag igen, ett konsultbolag där jag hjälper företag och organisationer med projektledning, kommunikation och jämställdhet. Just nu ett uppdrag för att stötta ägarskiften och generationsväxla inom de gröna näringarna (företag inom jord, skog och trädgård), vilket känns spännande och viktigt. Jag har också börjat styrketräna på regelbundna tider och börjat som ledare i dotterns innebandylag nu när jag har mer ledig tid. Det sistnämnda är väldigt roligt och det förstnämnda välbehövligt…

Att vara förtroendevald är inte ett jobb. När jag blev vald till kommunalråd visste jag att uppdraget är tidsbegränsat. Jag hade såklart gärna fortsatt eller sett att Centerpartiet varit med i en politisk ledning, men den politiska konstellationen i Vaxholm blev en annan. Efter förhandlingar blev det ett moderat-vänster-styre i vår stad och mitt parti – Centerpartiet – är nu i opposition. Det känns lite som att avsluta något mitt i steget, men så är politik. Det är det politiska innehållet som avgör och denna gång valde vi att stå utanför styret.

Att vara en konstruktiv och aktiv opposition är också viktigt i en demokrati. Vi vill Vaxholms bästa och kommer fortsätta driva utveckling, för barn och ungdomars inflytande och hälsa, för bra förutsättningar för vårt föreningsliv och företagande, för en levande stadskärna året om, för att nämna några exempel som är viktiga för oss i centergruppen.

Vi kommer också att hjälpa fram de stora projekt som vi jobbat med och förberett i det tidigare styret. Det handlar om att renovera våra kajer, sätta igång med Vaxö skolas annex till sommaren, bygga ny ishall och förverkliga utvecklingen av Resarö Mitt så att det blir ett trevligt, trafiksäkert och funktionellt centrum där lanthandeln också kan utveckla sin verksamhet.

Vi kommer däremot inte att ställa upp på att viktiga frågor förhalas eller läggs på is för att det nya styret – som är ganska spretigt med allt från Vänsterpartiet till Moderaterna – inte kan komma överens.

Opposition är inte detsamma som obstruktion. Därför ser jag fram emot den nya mandatperioden och att tillsammans med min centergrupp jobba för de frågor som vi tycker är viktiga och som vi har fått till oss från vaxholmare bland annat under de många dörrknackningssamtal som vi genomförde under valrörelsen. Redan vid det första kommunfullmäktigemötet har vi flera motioner, interpellationer och frågor. Bland annat en motion om att rusta våra skolgårdar, som vi ser som nästa investering för aktiva barn och unga. Jag vill avslutningsvis också tacka alla som gav oss i Centerpartiet sitt förtroende i valet, ett förtroende som vi kommer att förvalta väl. Ta gärna kontakt med mig eller någon annan i Centerpartiet ifall du har idéer som du tycker att vi ska driva vidare!

Malin Forsbrand
Gruppledare Centerpartiet