Rindö-bon och kanotisten Petter Menning är en av Sveriges mest framgångsrika manliga idrottare genom tiderna. Han har 12 VM- och EM-medaljer, är tvåfaldig Olympier och har över 10 år i världseliten. Med det kommer en enorm styrka, både fysisk och psykiskt och också ett behov av att äta mycket, bra och ofta. 

Petter Menning, eller Pete the Meat som han kallas i idrottsvärlden på grund av sin fysik, tränar två till tre gånger per dag. Hans dagar börjar strax efter 6 på morgonen när han stiger upp och lagar frukost. ”Jag är alltid hungrig på morgonen och behöver fylla på energi inför dagens träningspass”, berättar han. Petter behöver 4000-8000 kcal per dag beroende på hur träningen är planerad. ”Under hårda träningsdagar går det åt väldigt mycket energi för att orka med och om jag inte äter ordentligt känner jag av det direkt. Det är viktigt för mig att äta
bra, näringsriktig mat för att prestera på träningen varje dag. Mitt mål för året är att toppa förra årets resultat då jag tog silver på VM, brons på EM och guld i världscupen i k1 200 meter. Utöver det vill jag ta en OS-plats i k2 och tävla på mitt tredje OS i Paris 2024!”.

En dag med Petter
06.30 Frukost: Havregrynsgröt med banan, 4 ägg, fullkornsmacka med ost
08.30 Träning, paddling 90 minuter, löpning 30 minuter, återhämtningsmål, kvarg med bär
12.00 Lunch: Pasta med tomatsås och bönor
14.30 Mellanmål innan träningspass, yoghurt med osötad granola, macka med ost och skinka
16.00 Träning på gymmet, sedan banan, mjölk och 2 ägg
19.00 Middag, pasta, kyckling och broccoli
21.00 Kvällsmål, kvarg med nötter och blåbär
22.00 Sovdags

”Den vanligaste frågan jag får är hur jag alltid är motiverad att träna så mycket och äta bra hela tiden, och svaret på det är helt enkelt: det är jag inte”, säger Petter med ett skratt.
”Jag känner mig ofta trött men jag är disciplinerad och har höga mål. Jag äter oftast bra, men jag är precis som alla andra som njuter av en hamburgare, chips eller godis ibland!”

 

Petter Menning

Foto: Jessica Welander

Petter ”Pete the Meat” Menning

ÅLDER: 35 år 

bor: Rindö med 2, snart tre barn
och fru

YRKE: Elitidrottsman och föreläsare inom självledarskap med en passion samt ambassadör för barnrättsorganisationen Maskrosbarn.

MERITER: VM-, EM- och världscupsmedaljer gånger 12, två Olympiska spel, över 50 SM-medaljer och en av Sveriges mest framgångsrika manliga idrottare genom tiderna.

Kort info om Petter: Petter växte
upp i Stockholm med en pyskisk sjuk mamma och en alkoholiserad pappa och räddades av idrotten som gav honom ett sammanhang och en fristad från allt som hände hemma. Han har en civilekonomexamen och kan bänkpressa 200 kilo, paddla 200 meter på 33 sekunder och vända pannkakor i luften, men inte samtidigt. 

Text: Evelina Menning
F
oto, Petter paddlar: Evelina Menning