Bakom grönskande häckar, klättrande rosor och blåregn gömmer sig sommartid ett café med hembakat och enklare maträtter, allt med fokus på ekologiskt och närproducerat. Trädgårdscaféet drivs av Madeleine Landou och är döpt efter dottern Camille.

Familjen flyttade till Vaxholm 2014 och tillsammans med Madeleines pappa som då bodde på Skarpö flyttade de in i en lägenhet på Hamngatan. År 2017 köpte de huset på Fiskaregatan 12 med 300 kvm stor tomt. Det är här de nu bor och verkar. ”Pappa gick bort ett år senare men han hann flytta med och sitta i trädgården under de blommande fruktträden” berättar Madeleine. 

”Drömmen om att starta ett café i trädgården föddes redan 2019 men det var när pandemin slog till och tvingade oss att umgås utomhus som vi tänkte att nu kör vi”.

De tog reda på vad som krävdes och fick bra hjälp från Södra Roslagens Miljö och hälsoskyddsnämnd. Det är många regler att förhålla sig till kring allergier, hygien och livsmedelshantering när man serverar mat. De började enklast möjligt med kaffe och rabarberpaj, med rabarbern från egna trädgården. “Min man och jag experimenterade fram ett gott crumble-recept (glutenfritt så fler kan äta det) som vi använder till våra olika bärpajer. Efter förfrågningar om lunchmat och glass utökade vi serveringen till matpajer, gazpacho och glass”, berättar Madeleine.
Cafét är döpt efter dottern Camille, nu 11 år och kanske blivande framtida caféentreprenör. “Vi får se…”, hälsar Camille. 

Madeleine har en stark känsla för hållbarhet och arbetar med ekologiska varor så långt det är möjligt. Kaffet kommer från Archipelago kafferosteri, ost och glass från Ostmakeriet, båda verksamma på Rindö. En annan trogen leverantör är Resarö Mathantverk och i sommar kan det också bli öl från Vaxholms bryggeri. Flera ingredienser till bakverken och maten kommer direkt från trädgården, till exempel rabarber, äpplen samt olika kryddväxter. Allt som serveras är vegetariskt, ofta veganskt och i princip alltid med glutenfria ingredienser. 

Madeleine berättar att trädgårdscaféet är välbesökt och det är både vaxholmare och turister som hittar dit. De har också flera stammisar som kommer regelbundet eller som hämtar med sig. Att ha gäster i sin trädgård tycker Madeleine bara är härligt. “Vi trodde aldrig det skulle vara så här, alla språk, alla häftiga berättelser.” säger Madeleine.

”Det är så roligt att de vill komma till vår lilla trädgård. Alla är så snälla och det blir många härliga möten och samtal.”

Familjen har stora planer inför den nya säsongen, de bygger nytt kök, det kommer även finnas några platser inomhus. Vilket är välkommet när vädrets makter inte är med. ”Sedan ska vi testa nya recept med personalen, det är underbart med alla fräscha idéer! Kanske blir det vin- och ölrättigheter längre fram också, och specialevent med olika teman”, avslutar Madeleine.

Vad krävs för att bedriva café i sin egen trädgård?
– Gärna godkänt från grannarna och självklart godkänt från Miljö och Hälsa, som hjälper med alla regler och gör kontrollerna som behövs.

Camilles trädgård