I 65 år har det serverats dryck och mat till både Vaxholmare och besökare här. Många tallrikar med strömming och hemlagade köttbullar har det blivit sedan dess i hörnan med adress Söderhamnen 10. Det var familjen Winberg som startade verksamhet i lokalen och därefter har det förvaltats av ett fåtal krögare. Sedan 2012 ägs och drivs Hamnkrogen av bröderna Matthias och David Hamilton tillsammans med Eddie Wacha.

Hamnkrogen har bytt skepnad genom åren med flera renoveringar och ombyggnationer. Från början fanns inte den
inglasade delen och en gång i tiden ska det ha funnits en mindre bowlingbana! ”Hur den fick plats är ett mysterium för mig”, säger Matthias.

Några lokala konstnärer har genom åren satt sin prägel på inredningen. Både på glasfönstren mot baksidan, på bardisken och i taket ovanför baren. Man kanske inte alltid tänker på att konstverken finns där men de är värda en extra titt, tycker Lotsens redaktörer.

Fokus på matupplevelsen
Under många år var Hamnkrogen eller Hamnbaren som den då hette en bar med ganska mycket alkoholkonsumtion och en hel del stök. Ordningsvakter krävdes och det var hit alla gick efter klockan 22, när allt annat stängdes. I dag ligger fokus på matupplevelse och att skapa en familjevänlig kvarterskrog. Vi håller öppet alla dagar i veckan, det är kanske max 5 dagar om året som det är stängt, berättar David.

”Vår mat kan beskrivas som klassisk fransk men influeras av det som är trendigt”, förklarar Eddie. ”Men det är viktigt att priserna på rätterna inte drar iväg, vi håller en medelprisklass och det vill vi fortsätta att göra”, fortsätter Eddie. ”Vi värnar om arvet och de klassiska rätterna. Husmanskosten funkar fortfarande bäst”, berättar Matthias.

”Vi har långväga stammisar som kommer för att äta strömming eller fläsk hos oss”, säger David.

Klassikerna finns alltid men Á la carte menyn i övrigt byts flera gånger per år. För kockarna Eddie och Matthias är det alltid lika spännande att se om den nya menyn fungerar. Hamnkrogen har fina betyg och recensioner i besöksguiderna på webben och besökarna ökar stadigt. Gästerna är väldigt blandade med både hantverkare, pensionärer, kontorsfolk, familjer och turister.

”Det är många ungdomar i kommunen som startat sitt arbetsliv på Hamnkrogen, bland annat Jessie Sommarström som blev Årets Kock 2022. Vintertid har vi cirka 3 heltidsanställda förutom oss själva, och sen har vi mycket extra- och helgpersonal. På sommaren är vi nog dubbelt så många”, berättar David

Utmaningar och fördelar
Vi pratar lite om den oroliga tid vi lever i och Matthias berättar att de har ökat försäljningen det senaste året vilket känns bra, men visst är de oroliga. ”Men det finns ju alltid något att oroa sig över. Vi har haft pandemi och krig och fasadrenovering och snart har vi kajrenoveringen. Det finns alltid utmaningar”, säger Matthias. ”Det är skönt att sommaren alltid är bra i Vaxholm”, fortsätter Eddie.

Vad är det bästa med att ha en egen krog tillsammans?
– Friheten i att få göra det man vill, svarar Eddie. Det är kul att få skapa sin krog, så som man vill ha den, säger David. Vi funkar väldigt bra ihop alla tre, fortsätter David. Och det är skönt att vi kan stötta upp för varandra när det kör ihop sig, avslutar Eddie.

Hamnkrogens topp 3*


Köttbullar 5.096 portioner

Strömming 5.043 portioner
Hamburgare 3.158 portioner


*) statistik för 12 månader

 

RECEPT

Fläsk med löksås
á la Hamnkrogen

Du behöver för 4 personer: 

800 g Potatis (gärna färsk)
600 g Skivat rimmat fläsk
200 g Gul lök 
4 dl Mjölk 
2 dl Grädde 
2 msk Hönsfond 
Salt en nypa 

Vitpeppar malen en nypa
Strösocker en nypa
Maizena

Gör så här:

1. Tvätta och koka potatisen i saltat vatten
2. Skala och hacka gul lök
3. Koka upp mjölk och grädde
4. Sjud (sänk värmen tills det nästan slutar koka) och lägg i löken, hönsfond, salt, peppar och socker.
5. När löken mjuknat, smaka av (tillsätt salt, peppar och socker efter behag)
6. Red såsen med Maizena till önskad tjocklek (Maizena skall normalt blandas med lite kallt vatten innan den tillsätts i den varma såsen under omrörning)
7. Stek fläsket på medelhög värme till önskad knaprighet.
8. Garnera gärna med timjan

Smaklig måltid!

Stekt fläsk med löksås är en Klassiker på Hamnkrogen, receptet har gått i arv från ägare till ägare.