Sommaren är precis runt hörnet och för de flesta av oss innebär det att lediga, lata dagar närmar sig. För Linnea Stensils är det tvärtom – det är på sommaren det händer!

Linnea har precis landat hemma i Vaxholm efter flera månader på resande fot. Men det är ingen nöjesresa hon gjort – Linnea är en av Vaxholms duktiga kanotister och tränar för fullt mot sommarens tävlingar. ”Det kan låta lyxigt att vara utomlands flera månader varje år, men det är ett måste för att vi ska kunna tränar ordentligt”, berättar hon. 

”Kanot är ju en sommarsport, och när isen ligger hemma så är det guld värt att kunna åka till varmare väder och fortsätta träningen där”. Under våren har Linnea varit i Florida, USA och Sevilla, Spanien och förberett sig inför sommarens utmaningar, där det största målet är OS i Paris i augusti. 

”Jag är redan uttagen i k2 (tvåmanskajak) och kommer att tävla i det i Paris, sedan hoppas jag på att få paddla k1 (enmanskajak) också”, säger Linnea som redan tävlat i två OS; Rio 2016 och Tokyo 2021, båda gångerna i k1. ”Träningen har flutit på bra under vintern och våren, jag har haft lite skadeproblem men har kunnat träna på bra ändå. Jag känner att jag utvecklats ganska mycket under de senaste åren, framför allt har jag en hög nivå på min grundträning och uthållighet, vilket är viktigt för att kunna hålla en hög lägsta-nivå. Vi gjorde den sista tävlingen förra året i september, så vår tävlingsfria period är rätt så lång vilket ger gott om tid att bli bättre och bygga en bra grund. Nu ser jag fram emot årets första tävling, som är i Köpenhamn i slutet av april, därefter blir det världscuper i maj månad”.

Det blir en intensiv kanotsommar för Linnea, som kommer att genomföra en stor del av träningen inför OS på hemmaplan i Vaxholm. ”Jag trivs bra här och tränar gärna hemma, eller ute på vårt landställe längre ut i skärgården. Jag känner mig lugn och trygg och har ett bra stödsystem med min familj, vänner och bekanta som är med mig på vägen. Det är härligt att känna stödet från en hel stad i ryggen när man försöker bli bäst på något, och så är det för mig i Vaxholm!”

Linnea började sin kanotkarriär i Vaxholm tillsammans med sina äldre systrar Elin och Julia som båda varit framgångsrika på kanotbanorna, både i Sverige och internationellt. Hon har gått från att vara lillasystern som var för liten för att tävla till att bli en världskanotist att räkna med när det drar ihop sig till stora mästerskap. ”Jag drivs av glädje och av en vilja att se hur bra jag kan bli”, berättar Linnea. ”Jag tror inte man kan träna 2-3 pass varje dag i flera år utan att tycka det är roligt, och så länge jag har kul är det enkelt att göra jobbet!”

Snart är sommaren här och när du ligger på stranden och ser en kanotist paddla förbi, då är det kanske Linnea som gör ännu ett träningspass på väg mot sommarens stora sporthändelse: OS i Paris. Och hon har hela Vaxholm med sig på vågen!

Linnea och hennes k2-partner Moa Wikberg från Karlstad. Det är de som paddlar ihop på OS. Foto: Jörgen Westerlind

Linnea Stensils

Foto: Jörgen Westerlind

Om Linnea Stensils

Ålder: 30 år
Aktuell: OS-klar kanotist från Vaxholms Kanotsällskap
Meriter: VM-brons k1 200 meter 2018,
OS-femma på både k1 200 och 500 meter vid OS i Tokyo.

Text: Evelina Menning