”Vi ska ha krog tillsammans”

Så sa Mats och Peder till varandra en sommarkväll för flera år sedan. Idag driver de Bryggan på Tenö och sommarkrogen Bryggan på Nässlingen tillsammans. Det hela började när Peder för 12 år sedan träffade sin sambo och lärde känna hennes familj. Svärfar Mats jobbade då med att projektera krogar och sälja restaurangutrustning. Peder och Mats fann varandra direkt genom deras intresse för god mat.

Under åren som följde jobbade Peder bland annat på finkrog i London och på Himlen på Södermalm. Mats som är född i Stockholm bodde i Sundsvall där hans fru kommer ifrån men har alltid längtat tillbaka och för fem år sedan gick flytten till Stockholm. Familjens kärlek till Stockholms skärgård gjorde att Mats och hans fru flyttade till Rindö, den geografiska mittpunkten i skärgården enligt Mats.

Hundpromenad på Tenö

I samma veva startade Mats och Peder bolaget Hav och Mat Vaxholm tillsammans. Till en början med fokus på båtcharterturer och cateringuppdrag. Men en dag promenerade Mats förbi dåvarande Morfarsstugan och såg vilka möjligheter som fanns på denna plats. Han fick veta att kommunen beslutat att inte göra något med denna lokal som behövde både nytt vatten, avlopp och mycket annat för att kunna tas i drift. Men Mats är inte den som ger sig när han har en vision. Genom enträgenhet, entusiasm och stort engagemang har Mats och Peder nu i samarbete med kommunen fått till en kroglokal med kommunalt vatten, modern reningsanläggning och snart en stor inglasad restaurangyta med mer än 80 platser. 

Man arrenderar huset och bryggan av kommunen och för alla förbättringar som görs får man en indexhöjning på arrendet. ”Vi har varit väldigt måna om att allt ska gå rätt till, ”by the book” och allt dokumenteras noga. Vi gör detta tillsammans, hand i hand, kommunen, byggarna och vi som arrendator,” säger Mats.

Startade i november

Det var tänkt att vi skulle öppna i maj men reningsverket var inte klart förrän i slutet av augusti så då blev det öppning 4 november.  ”Det har kommit mer gäster än vi trott och vi hade några fantastiska veckor innan vinterkylan kom. Nu när våren kommit så ökar antalet besökare vecka för vecka och vi har redan flera stammisar,” berättar Mats. Restaurangen på Tenö kommer drivas året runt och har fördelen att ha vägförbindelse och ett centralt läge i Stockholms innerskärgård. 

De började på Nässlingen

Under de år det tog att förverkliga drömmen om en krog på Tenö fick kompanjonerna möjlighet att driva en annan skärgårdskrog som fick namnet Bryggan på Nässlingen. Denna sommarkrog har de nu drivit i tre säsonger. Kanske blir det fler krogar med brygga framöver, vi får se.

Mat lagad från hjärtat

Konceptet för parets krogar är mat med kvalitet, lagad från hjärtat och egentligen den mat de själva vill äta. Prisklassen är medel, förrätter ligger på 120-170 kr, varmrätter 190-350 kr och luncher 135-175 kr. Kvarterskrogskänsla i skärgården. ”Vår typ av matlagning och vårt sätt att se och möta gästerna var mer uppskattat här i Vaxholm än vi trodde. Det känns som det fanns ett stort behov av det,” säger Mats. ”Vi har knappt gjort någon marknadsföring alls men ordet sprider sig och vi får fina kommentarer i sociala medier,” fortsätter Peder.

Nytt till sommaren

I skrivande stund byggs det för fullt på Tenö. Det blir större entré, ny gästtoaIett och ett nytt kylrum och i början av juni blir den inglasade serveringen klar. Den 16 juni ska det bli nyöppning med liveband. Ett nytt trädäck för utomhusplatser hoppas man också få klart i sommar och flera musikkvällar planeras. Även om fokus ligger på att servera mat kommer man i sommar även öppna upp en kafédel och servera fika och glass till badgäster. 

Fler framtida visioner

I framtidsvisionen finns också en stor takterass och en strandbar. Mats kämpar också för en förlängning av bryggan så fler båtar kan lägga till men man har fått nej från Länsstyrelsen i nuläget. ”Vi är den närmaste skärgårdskrogen från stan och vi vill bli ett utflyktsmål för vår goda mat, trevliga stämning och fina miljö. Vi vill vara den självklara platsen att besöka när man spenderar sin tid i Vaxholm.” avslutar Peder.