Efter 23 år som skolledare kände Pernilla att det var dags att prova något nytt. Hennes intressen inom idrott, hälsa och mathantverk ledde fram till ett eget bryggeri och produktion av kombucha i extrarummet i villan på Resarö.

Pernilla Herolf är uppvuxen på en gård med en mamma som lagade mat från grunden. På tallriken låg ofta grödor från gården och skogen. Så det är kanske inte så konstigt att Pernilla nu blivit mathantverkare och smaksätter sina produkter med svenska bär och örter som hon ofta plockat själv.

Varför blev det kombucha?
Pernillas har ett stort intresse för idrott och hälsa och antiinflammatorisk kost. Vad ska man äta för att må bra och orka prestera bra? Pernillas svärmor berättade om en god kombucha från Qvillinge Ekologiska och Pernilla började läsa på. Hon gick med i kombuchaklubben och började brygga hemma. Målet var att få sina tränande söner att byta ut energidrycker mot kombucha. Tanken att börja sälja till andra växte och Pernilla åkte på studiebesök till Qvillinge Ekologiska och blev inspirerad.

Tyvärr finns det ännu ingen forskning på effekterna av kombuchan. Men många upplever en skillnad. Ofta att de får ny energi och att magen funkar bättre, berättar Pernilla.

Våren 2020 startade Pernilla Waxholm Mathantverk och sin produktion av kombucha. Idag har hon 11 olika smaker i sitt sortiment. All produktion har hon hemma i villan på Resarö. Hela familjen är engagerade. Utöver kombucha drycken producerar Pernilla bland annat fröknäcke, granola och fikabollar och på förfrågan från Camilles Trädgård och Café började hon i år även göra minibiskvier och nötbröd.

Pernilla säljer allt hon producerar. Hon har 20 återförsäljare som hon valt med omsorg, både butiker och restauranger. Men ungefär hälften av sina produkter säljer Pernilla själv via marknader och REKO ringar. I Vaxholm hittar man hennes produkter på bland annat ICA Resarö, Camilles café, Ostmakeriet och Kastellet. Pernilla har ett bra samarbete med Archipelago Coffee på Rindö, de hjälper varandra att sälja på de olika REKO ringar som finns i till exempel Täby och Åkersberga. Att sadla om efter många år som lärare och rektor tyckte Pernilla var spännande.

Det kändes kul att få lära sig något helt nytt. Att själv få vara elev igen. Att vara egen företagare innebär att man gör så mycke olika saker. Man producerar inte bara sina produkter, man har kundkontakt, man behöver ha koll på ekonomi, man måste hitta försäljningskanaler och kunna marknadsföra sig. Men jag gör inte allt själv. Att designa logga och etiketter har några ungdomar i vår bekantskapskrets gjort. Det blev så bra och är en viktig kompetens i pusslet, berättar Pernilla.

Vad händer framåt?
– Nu försöker jag effektivisera processerna så jag kan producera mer och kanske blir det nya produkter. Mitt motto ”balans och välmående” kommer fortsätta genomsyra produktutbudet. Jag vill fortsätta påverka människor till bra val i livet men ibland kan välmående vara att unna sig något extra gott, som en minibiskvi till exempel, avslutar Pernilla.

Pernilla Herolf

Fotograf: Liza Simonsson

Prisbelönt och miljösmart

Vid Nordiska Mästerskapen i Mathantverk 2022 fick Pernilla silvermedalj för två av sina kombuchasmaker, Stora Blå och Fläder. ”Jag blev så glad och det var skönt med en bekräftelse att mina produkter håller en bra kvalitet”, säger Pernilla. 

Etiketterna på flaskorna trycks av Pernillas svåger och de har valt ett material som går att tvätta, så flaskan kan återanvändas. – Miljötänket finns med mig hela tiden, berättar Pernilla. 

Vad är en REKO ring?

En REKO ring är ett sätt att handla lokalproducerad mat. Producenter säljer sina produkter direkt till konsument via Facebook. Köparen beställer varorna via en Facebookgrupp, betalar i förväg och hämtar sedan produkten vid en viss plats och tid.