Det började som ett sätt för kompisgänget att kunna träffas under pandemin, men växte snabbt till något större än så. I mer än tre år har Daniel och hans kompisar övernattat ute i skogen minst en gång per månad, oavsett årstid och väderlek. 

Under pandemin försökte vi komma på ett sätt att träffas men samtidigt hålla social distans och kom på att skogen måste vara den ultimata platsen att umgås på”, berättar Daniel Ek. ”Vi gick ut i skogen, tände en brasa, lagade god mat och njöt av lugnet i naturen, innan vi sov i tält eller vindskydd. Det blev så lyckat att vi fortsatte och nu är ”skogsmys” en aktivitet vi gör minst en gång per månad, året runt. Vi har blivit fler under årens lopp och det är en viktig pusselbit i mitt liv; slippa vardagsstressen ett tag och ladda batterierna”, säger han. Daniel märker av ett ökat intresse att komma ut i naturen, både bland vänner och kollegor, som han tar med ut i skogen för det årliga glöggfikat varje vinter. ”Jag brukar säga att det inte finns några misslyckade skogsutflykter; en dålig upplevelse är en bra historia du kan berätta när ni är tillbaka, och en riktigt bra skogsutflykt är svårslagen. Det är något visst att sitta framför en eld och titta in i lågorna när mörkret faller.”

Enligt Daniel är nyckeln till en lyckad skogsutflykt att ha koll på och hantera förutsättningarna. Väder och vind får avgöra rutt och lägerplats, både sommar- och vintertid. ”Det jobbigaste med friluftsliv på vintern är tvärtemot vad många tror inte att det är kallt när man ska sova, utan det är ofta kallare när man ska göra de vardagliga sysslorna. Det är lätt att underskatta kylan från marken och tappa värme och energi när man sitter ner – mitt tips är att lägga ett liggunderlag under fötterna för att behålla värmen i kroppen. 

Trots att det är det enkla livet som lockar Daniel är det bra att ha koll på utrustningen innan du beger dig ut för att vintertälta. ”Jag brukar alltid fråga mig själv vad jag vågar lämna hemma? Jag utgår alltid från en ryggsäck, och ibland en pulka att dra ved i på vintern om det finns tillräckligt med snö. Mörkret kommer tidigare på vintern, så du får räkna med ganska lång tid framför elden. Då går det åt varma kläder, lager på lager, och mycket mat. Varm mat och dryck är viktigt för att inte börja frysa. Mina favoriter är att ta med korv att grilla, eller göra en pyttipanna. Den största svårigheten är att se till att du har vatten för hela turen, och att det inte fryser eller är för varmt när du ska dricka det”.

Oavsett årstid kan det vara bra att ha en plan för din skogsutflykt. ”Vi brukar spana efter norrsken, det finns det bra appar för att se när och var det kan dyka upp. Jag har flera kompisar som är fågelintresserade, och ibland väljer vi en tur för att spana efter en speciell fågel. Oftast dyker det upp överraskningar längs med vägen, men det är bra att ha en plan att utgå ifrån. Jag tycker Google maps och Naturkartan är bra verktyg för att utforska omgivningarna och hitta nya smultronställen i närområdet. Det finns många platser runt omkring dig att upptäcka!”

FRILUFTSLIV PÅ VINTERN, DANIELS BÄSTA TIPS

Börja med att övernatta i vindskydd. Där är lägret redan färdigt och det finns till och med ved om du har tur! Mina favoriter är Råholmen och
Västerhaga Fyr på Bogesund, de ligger på varsin sida så det är alltid rätt väderförutsättningar för en av dem.

Underskatta inte kylan från marken! Ta med extra liggunderlag och gärna en filt att svepa runt kroppen när det blir kallare.

Gå ut medans det är ljust! Om du tältar behöver du börja med att få upp lägret, innan det blir mörkt och medans du är varm från vandringen. Sovsäcken behöver ett tag på sig att puffa upp sig. När det är klart kan du fokusera på eld och mat.

Våga avbryta. Känns det inte bra, någon är sjuk, det för kallt eller du bara har en dålig känsla: gå hem! Det är ingen ide att pina sig igenom en natt i skogen bara för att.

Om Daniel Ek

Ålder: 44 år
Bor: På Rindö med sin familj och hund
Citat: Jag ser problem där andra ser lösningar, och är därför expert på att förbereda mig för alla scenarion!

 

Text: Evelina Menning  Foto: Daniel Ek