Vad tänker du på när du hör om Rindö? Kanske de gula färjorna, de gamla militärområdena, fästningen, redutten eller Oxdjupet. En sak du kanske inte tänker på direkt är mathantverk. Under de senaste åren har flera av Sveriges mest framstående mathantverkare etablerat sig på ön och nu produceras både ost, kaffe, glass, choklad och öl i världsklass i de gamla militärbyggnaderna.

Mathantverk; småskalig framställning av produkter, där hantverkarna har kontroll över produktionen i alla led. De använder råvaror de själva odlat eller från producenter de valt med omsorg. Och förädlar råvarorna genom naturliga processer utan onödiga eller konstgjorda tillsatser. Resultatet blir produkter med högt näringsinnehåll, miljösmart och hållbart tillverkade,  både för natur, djur och människor. ”Det blir stor skillnad i smak”, berättar Anna, som driver Ostmakeriet som tillverkar ost, glass och har café på Rindö. ”Vi använder oss av mjölk från en gård där djuren mår bra och inte får onödiga antibiotika eller sojafoder för att producera mer eller snabbare. Friska djur och fina råvaror är grunden för god mat. Resultatet blir god, smakrik mat som bidrar till den biologiska mångfalden istället för att motverka den”. 

Jack, som driver kafferosteriet på Rindö berättar att det var hans engagemang för välgörenhet och mänskliga rättigheter som ledde honom in i kaffebranschen. ”Jag var nyfiken på om det gick att göra en produkt där vinsten delades i alla led. Där odlare, rostare och konsumenter får bra villkor och kan välja kvalitet framför kvantitet. Jag har en bakgrund inom ideella organisationer och ville göra en affärsverksamhet med samma värderingar, alltså driva en affärsrörelse med integritet, där det inte finns några svaga länkar. Valet föll på kaffe, med bönor från odlare som inte behandlas orättvist utan där deras arbete med kaffeodling lyfter dem ur fattigdom”. 

”När man arbetar med mathantverk finns inget utrymme för att fuska eller använda dåliga råvaror”, säger Jessica, som tillsammans med sambon Magnus driver Waxholms Bryggeri. ”Att göra hantverksöl är ett precisionsarbete och det kräver total koncentration för att få fram rätt smak. Vi använder oss av nordisk malt och det goda vattnet som finns här på ön. Resultatet blir större smakrikedom, mindre miljöpåverkan och en vara som ska njutas och tillfredsställa konsumenterna bättre. I industriellt producerade produkter krävas ofta en större mängd för att få samma smakupplevelse.”

Linda, Rindös egen chokladproducent berättar om sina lokalproducerade produkter. ”Basen i all vår tillverkning är fyra råvaror, och enbart de fyra råvarorna. Vi har inga syntetiska ämnen i vår choklad, utan använder bara ekologiska, fairtrademärkta råvaror av hög kvalitet”.

Att dessa fyra mathantverkare vet vad de talar om är det ingen tvekan om. Deras produkter är starkt efterfrågade och samtliga har vunnit priser för sina produktioner. De levererar till såväl oss vanliga konsumenter som restauranger i Guide Michelin-klass, hotell, företag och butiker i hela Sverige och övriga världen. De har tillsammans skapat en kultur där de samarbetar kring leveranser, event så som ost- och ölprovning och med smaksättning på produkterna. Arkipelag konfektyrs chokladkaka Rindö är till exempel smaksatt med kaffe från Jack.

Genom dessa fyra företag kan vi Vaxholmare välja lokala, goda och hållbart producerade produkter som bidrar till en bättre värld.

Ostmakeriet på Rindö 

2012 byggde Anna Kälvebrand, tillsammans med sin man Jocke, om en gammal maskinverkstad på Rindö till ett mejeri. Sedan dess har Anna producerat prisvinnande ostar,  glass och tillbehör så gott som varje dag. ”Det tar mig cirka 9 timmar att ysta och producera en ost. Sedan ska den lagras i allt mellan 8 veckor till 9 månader, eller till och med ännu längre, innan den får precis den smak jag önskar. Det är ett precisionsarbete, när jag ystar är det full koncentration och bara tio minuter längre eller kortare tid påverkar smaken”, berättar hon. Ett par ost-sorter lagras i fästningen Oskar Fredriksborg, dit Anna åker för att borsta och vända osten med jämna mellanrum, resten lagras i mejeriet. Resultatet blir ost av hög kvalitet, med mer smak och fler näringsämnen än industriellt producerad ost. ”Vi pastöriserar inte mjölken lika mycket, vilket gör att mer näring stannar kvar”, förklarar Anna. ”Min mission är att få mina kunder att uppleva mer när de äter, att kunna äta mindre men bättre, uppleva mer smak och längre smak och verkligen njuta av det de äter”.

Från ostproduktionen utvidgade Anna verksamheten mot glasstillverkning, av samma fina råvaror. ”Vi ville kunna använda mjölken till mer än bara ost och bestämde oss för att försöka tillverka riktigt god glass helt från grunden, av lokala råvaror. Målet är att göra glass som smakar bättre, både bokstavligt och bildligt, med många spännande smaker från närområdet, så som blåbärstry eller rosenkvitten”, berättar hon ”Elin, som också jobbar här på Ostmakeriet, hade som förslag att göra en glass med smak av ädelost. Jag var först tveksam, men vi provade och den har visat sig bli en riktig hit! Man kan till exempel göra en lyxig sandwichglass med pepparkakor och lite ädelostglass. Vi har också hittat på en glassort vi kallar Glassle, som är gjord av vassle som blir över vid ostproduktionen. Vi vann mattävlingen Ät Stockholm med den, glassen är som ett mellanting mellan gräddglass och sorbet och smaksätts med till exempel rabarber, rosenkvitten eller vinbär efter säsong”.

Annas produkter har en hög efterfrågan och används på flera namnkunniga restauranger så som exempelvis Aira, och säljs i cafét och butiken på Rindö. ”Min mission är att vägleda människor mot godare och bättre mat och jag hjälper gärna till att guida mot större smakupplevelser och nya favoriter”

Anna på Ostmakeriet Rindö

Favoriten:

En cheddar, Oskar Fredrik, som lagras i fästningen. Njuts bäst med syrliga smaker som äpple eller päron, eller varför inte en Calvados.

Annas bästa tips:

Ät osten rumstempererad! Då kommer smakerna fram ordentligt. Välj surdegsbröd eller fröknäcke istället för rån eller salta kex, då förhöjer man smakerna ytterligare.

Muttley & Jack och Archipelago Coffees 

I det gamla Snickeriet bredvid Oskar Fredriksborg möts man ofta av kaffedoft. Här driver Jack Ryan sitt kafferosteri och rosten är igång ungefär 6 timmar per dag, varje dag. Totalt rostas 4-5 ton bönor per år. ”Jag startade varumärket Muttley & Jack först, med ambitionen att göra riktigt gott specialkaffe för finsmakare. Lokalen på Rindö hittade jag av en slump men fastnade direkt och trivs bra på ön. Här startade jag också upp Archipelago Coffee, som är en eloge till skärgården. Varje kaffesort är döpt efter en ö i skärgården och varje kaffe har en egen smakprofil och rostning för att alla ska kunna hitta sin favorit”. 

Specialkaffe är kaffe med höga poäng på SCA:s (Specialty Coffee Association) skala, som går mellan 1-100. För att kaffe ska få kallas specialkaffe krävs minst 85 poäng på skalan. Att Jacks kaffe håller hög kvalitet bekräftas bland annat av flertalet priser och utmärkelser och av smaken på kaffet. ”Jag tillsätter aldrig någon artificiell smak till kaffet, utan vill använda kaffets egen smakpotential. Eftersom bönorna håller hög kvalitet finns det ingen dålig smak som behöver döljas eller ändras efter rostningen”. Utöver att kaffet ska smaka gott är det viktigt för Jack att hans kaffe även gör gott. Och bidrar till ett hållbart liv i alla led i produktionen, speciellt i de länder där kaffet odlas. ”Jag tar inga genvägar, utan använder mig av kaffe-
odlare jag vet får bra betalt för sitt kaffe. Vilket gör att de kan odla på bättre mark, få hjälp av agronomer och driva ett hållbart jordbruk, vilket kan hjälpa dem ur fattigdom. Det bidrar till en långsiktig hållbarhet som jag tycker är väldigt viktig och som är en förutsättning för mig när jag köper bönor till mitt kaffe”.

Efter pandemin har Jack märkt en ökad efterfrågan på kaffe av bättre kvalitet, vilket han tror beror på att många jobbade hemma och unnade sig att köpa hem bra produkter istället för att dricka det som fanns på kontoret. ”Efter pandemin har jag fått fler beställningar från företag som vill erbjuda sina anställda bättre kontorskaffe. För mig är smaken på kaffet väldigt viktigt och jag blir glad när fler upptäcker skillnaden mellan ett hårt rostat kaffe av sämre kvalitet och det kaffe jag producerar här på ön!”.

Favoriten:

Den tillfälliga rostningen Höstmys. Den har en mustig smak som påminner om skogen i oktober.

Jacks bästa kaffetips:

Drick kaffe nyrostat och välj hög kvalitet. Förvara kaffet svalt, men inte i kylskåp. Skaffa en kaffekvarn och börja väga ditt kaffe- på så sätt kan du experimentera fram ett recept och få perfekt kaffe varje gång! En bra utgångspunkt är att börja med 70 gram kaffe per liter vatten.

Fotograf: Kristina Petrosiute

Arkipelag Konfektyr 

Granne med Jack, i det gamla Snickeriet hittar vi Linda och Arkipelag Konfektyr. Att hon hamnade på Rindö beror faktiskt just på Jack, som visade henne den tomma lokalen bredvid sitt rosteri. Nu samarbetar dem kring både leveranser och smaksättningar på chokladen. I lokalen, som luktar gudomligt gott av choklad, tillverkas kvalitetschoklad dagligen.

”Vi har 30 olika sorters choklad, alla med en egen smakprofil och namn efter en skärgårdsö och med konturerna av ön på chokladkakan”, berättar Linda, som är självlärd chokladtillverkare. ”Vår choklad är tillverkad av fyra ingredienser, bara ekologiska råvaror och innehåller inga syntetiska ämnen alls. För oss är det viktigt med kvalitet i alla led. Att äta en av våra chokladkakor ska vara en upplevelse. Vi vill att man ska känna att det är god kvalitet och kunna njuta med gott samvete. Kakaobönorna plockas för hand. Vi vill ha kontroll över handlarna och produkterna och kunna stå för att det är bra produkter, både för miljön, smaken och odlarna”.

”Vår choklad är gjord för att njutas, inte slukas. På hemsidan finns en smakbild och dryckestips för varje chokladsort. Tipsen är framtagna tillsammans med en sommelier och ska hjälpa till att ytterligare förhöja smakerna. Vi har börjat göra praliner och man kan prenumerera och få hem månadens smaker direkt i brevlådan. Att välja hantverksprodukter får en att utveckla sitt smaksinne och äta mindre, men bättre, och njuta mer”.

Linda på Arkipelag Choklad

Favoriten:

Utö, en vit choklad med smak
av citron och lakrits.

Bästa chokladtipset:

Prova någon av dryckestipsen för att förhöja smaken! Förvara chokladen torrt och svalt. Förvarar du i fel temperatur kan fettet ”krypa ur” chokladen och lägga sig uppepå. Smaken
påverkas inte av det, men generellt kan man
säga att kall choklad smakar mindre än
rumstempererad.

Waxholms Bryggeri 

Vad kan man göra i en nedlagd biograf? Driva bryggeri så klart! Jessica Heidrich är Head Brewer på Waxholms Bryggeri och ligger bakom både varumärket Waxholms Bryggeri och Hop Notch. ”Vi har en mer klassisk linje i Waxholmsölen och sedan Hop Notch som är mer modernt, vågat och roligt”, berättar Jessica. ”Vi utgår från helt vanligt vatten från kranen, här är det ju av så hög kvalitet att vi har världens bästa grund för vår bryggning. Vi tillsätter råvaror av hög kvalitet, nordisk malt, humle och jäst för att få fram de bästa smakerna”, fortsätter hon.

Jessica har en bakgrund inom biomedicinsk forskning, men har alltid haft en passion för ölbryggning. När hon tog steget och utbildade sig till sommelier föddes drömmen om ett eget bryggeri och när chansen kom, tog Jessica och Magnus steget och tog över Waxholms Bryggeri. ”Vi älskar att arbeta tillsammans, varje gång vi åker i väg på mässor eller tap take overs blir det som en liten minisemester”, säger Jessica. Hennes forskarbakgrund kommer väl till pass i arbetet, det krävs precision och hon får flera gånger under intervjun springa och justera reglage för att ölet ska bli perfekt och få den smakprofil hon önskar. ”Skillnaden mot industriellt producerad öl är miljöpåverkan, men också smakrikedomen. Genom att välja en hantverksöl kan vi faktiskt bidra till folkhälsan; det behövs en mindre mängd för att uppnå tillfredsställelse och nöjdhet, man njuter av sin dryck på ett annat sätt. Vår öl Waxholm Winter Warmer har vunnit bästa svenska öl alla kategorier, vilket vi är otroligt stolta över och ser som ett kvitto på att både vi och andra uppskattar det vi gör här i gamla biografen!”. I skrivande stund är produktionen inför jul i full gång och i sortimentet finns en lagrad julmust, vars doft fyller lokalen. ”Den är perfekt tillsammans med grillade skumtomtar”, tipsar Jessica.

Waxholms Bryggeri

Favoriten:

Julmusten! Gärna med de grillade skumtomtarna till.

Bästa dryckestipset:

Våga prova annat än stor stark! Då kan du upptäcka nya smaker och hitta en ny favorit. En ljusare öl har mindre beska och smakar helt annorlunda än en mörk. Hur du dricker din öl är en smaksak, men hellre kallare än varmare, och gärna till mat.